X-Ray Nedir, Neden X-Ray Cihazları Kullanılmalıdır

Gözlerimiz X ışınları gibi radyasyonun süper enerjik formlarını tespit edebiliyor olsaydı, arkadaşlarımıza ya da çevremizdeki insanlara bakmamız tamamen gerçek üstü bir deneyim olurdu: doğrudan derilerini ve derilerinin altında hareket edip duran kemiklerini izleyebilirdik.

Belki de böyle bir yeteneğimizin olmaması çok güzel, ama yine de x-ışınlarını kullanmanın avantajlarından faydalanabiliriz: X-ışınları tıp, bilimsel araştırma, astronomi ve sanayide son derece önemlidirler.

Gelin x-ışınlarına daha yakından bakalım.

X-ray veya X-ışını Nedir?

X-ışınları sıradan ışığın bir tür süper güçlü versiyonudur: elektromanyetik radyasyonun düz çizgiler üzerinde ve ışık hızında hareket eden (tıpkı ışık dalgalarının yaptığı gibi) bir ‘yüksek enerjili’ formu.

Çalışma Prensibi

Radyografik prosedür sırasında bir X-ışını taranan cisim / gövde boyunca geçirilir. X-ışınlarının bir kısmı içyapı tarafından emilir veya dağılır, kalan X-ışını kalıbı bir detektöre gönderilir ve böylece bir görüntü daha sonra değerlendirme için kaydedilebilir. Görüntü kaydı film üzerinde veya elektronik yollarla oluşabilir.

Güvenlikte X-Ray

Vücutlarımızın içindeki organları görmemize yarayan x-ray, havaalanı ve benzeri güvenlik kontrolü gerektiren noktalarda da çantaların içini dışarıdan görüntüleyebilme imkânı sağlar.

X-ışınları deri ve plastik gibi yumuşsam malzemelerin içinden geçerken, bıçaklar, tabanca ve benzeri silahlar gibi metaller tarafından bloke edilirler. Tipik olarak bavullar ve çantalar büyük tarayıcılar eşliğinde taşıma bantları üzerinde ilerlerken, x-ray görselleri ile içerikleri anında güvenlik görevlileri tarafından incelenen bilgisayar ekranına yansır.

CT (computed tomography) taramaları özellikle havaalanı tarayıcılarında bagajlarda taşınan sıvı yoğunluğunu ölçmek için giderek daha fazla kullanılmaktadır. Bu yöntemin bir takım patlayıcıları tespit etmek adına hızlı ve etkili bir yol olduğu kanıtlanmıştır. Bu gibi tarayıcılar CTX makineleri olarak adlandırılır.

Son terör saldırılarının başarısı, kontrol noktalarında tehdit ve yasaklı unsurları tespit etmedeki yetersizlik ile bağlantılı tehlikelerin boyutunu kamuoyuna gösterdi.

X-ışınları ile görsel denetim şu anda mal ve araçlar için büyük ulaşım kontrol noktalarındaki en maliyet-etkin güvenlik önlemlerinden biridir. Çoğunlukla X-ray destekli tarama sistemlerinin performansı sonuçta insan kontrolüne bağlıdır. Gözlemciden gözlemciye değişkenliğin ve insan faktörlerinin X-ray görüntüleme kullanımını nasıl etkilediği hakkındaki araştırma, bu nedenle çok önemlidir.

Uygulama Alanları

İnsan taraması genellikle güvenlikli bir alana geçişlerine izin verilmeden önce insanların aranması uygulamasıdır. Örneğin havaalanları, adliyeler, cezaevleri veya müzeler gibi.

X-ray ile insan taraması tarayıcı ile kişi arasında fiziksel temas gerektirmeden gizli silah, patlayıcı veya diğer illegal unsurları tespit etmek için kullanılır. Yakın zamana kadar, insanları taramak için yaygın olarak kullanılan elektronik ürünler yalnızca metal detektörlerdi. Ancak artık insan taramasında x-ışınları aracılığıyla ileri görüntüleme teknolojileri kullanılmaktadır.

Güvenlik ve Sağlık Riski

Genel amaçlı röntgen güvenlik tarama sistemleri, taranan kişiye son derece düşük dozda iyonlaştırıcı radyasyon ulaştırır. Radyasyon düzeyi öyle düşüktür ki taranan birey sayısını ya da bir bireyin yıl içindeki taranma sayısını azaltmak gibi bir sınırlamaya ihtiyaç yoktur. Risk oranının düşüklüğünü örneklendirmek gerekirse, bir insanın 42 dakikalık normal günlük yaşantısında çevresinden aldığı radyasyon oranı, x-ray tarama cihazlarından aldığı radyasyondan çok daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.